Newsletter # 4

Dobrý deň,

Po niekoľko mesačnej odmlke sme tu opäť s newsletrom.  Tak ako vinári šturmujú s oberačkami, my sme mali na jeseň 2016 tiež na pilno ;). Finišovali sme s knihou Alice Feiring „Nahe víno“ a s prípravami na banskoštiavnickú Vínnu špacírku. Koncom októbra nás poctila návštevou Alice Fiering. S radosťou sme uviedli do života slovenský preklad jej knihy a vydali sa s ňou na Tour de Slovakia po našich naturálnych vinároch. Tento maratón sme zavŕšili spoločným výletom do Parmy na najstarší taliansky festival prírodných vín – Vini Vignaioli. V Parme, konkrétnejšie vo Fornove, sa nám podarilo vybaviť akceptáciu pre slovenské vinárske združenie Víno spod Vulkánu Sitno, ktoré sa veľmi úspešne na tejto prestížnej prehliadke odprezentovalo.

.

Vínna špacírka Banská Štiavnica 2016. Vínna špacírka je prechádzka po tajomných zákutiach Banskej Štiavnice, ktoré návštevníkom nie sú bežne prístupné. Staré štôlne, klenbové pivnice a uzavreté dvory tvoria 9 vínnych zastávok. Jednou zo zástavok je aj naše podbranie „nahé vína“. Na tohtoročnej špacírke budeme mať 3 vinárov osobne, ktorí odprezentujú svoje portfólio a naviac sme sa rozhodli predstaviť Vám pár vinárstiev z Talianska a Francúzska prostredníctvom ich osobitých vín. V našom podbráni budete môcť ochutnať famózne červené vína z Languedoc z vinárstva Zelige Caravent a biele z Alsaska /Pierre Frick/. Toskánsko a rôzne verzie Chianti od vinárstiev Tunia, La Ginestra a Fattoria Castelina. Aspoň v pohári zavítame aj do ďalších oblastí Talianska, Marche /Maria Pia Casteli/, Campania /I Caccigalli/, Piedmont /Cascina Tavjn/ a Sicília /Etnela/. Spoza rieky Moravy ochutnáme vínka Jakuba Nováka. Taktiež bude u nás v predaji kniha Alice Feiring „Nahe víno“. Je sa na čo tešiť. http://www.stiavnicavino.sk

….

V Lock-ale varí cez špacírku Dvanásť duší. Unikátna večera v Banskej Štiavnici počas Vínnej špacírky? Navštívte našu bytovú reštauráciu, kde vám tentoraz špeciálne navarí tím Dvanásť duší. Prvú večeru pripravia v piatok 18.11., tu druhú v sobotu 19.11. Prezradíme, že začneme vyprážanou hlivou v cícerovom cestíčku s chrenovým dipom a fermentovanou mrkvou, zvyšok menu je prekvapením. :)

Okrem toho budete môcť ochutnávať domáce aj zahraničné naturálne vína, od bielych cez oranžové až po červené bez síry. Cena kompletného 4-chodového menu vrátane vín je 55 eur. https://www.facebook.com/events/1093178477463178/

.

Knihu Alice Feiring Nahé Víno si možete objednať tu http://www.nahevina.sk/produkt/alice-feiring-nahe-vino/.

….

Bednička: Opäť sa hlási o slovo bednička s novými neokukanými vínami, čo nás po našich potulkách za dobrodružstvom vo vínnom pohári zaujali a je ich neúrekom. Bedničku zostavíme z noviniek z remeselných nahých prírodných vín. Budeme rešpektovať vaše preferencie – červené, oranžové alebo naopak biele, alebo túžite po vínach bez pridanej síry a podobne. Bedničku si môžete objednať vo verzii standart alebo premium. http://www.nahevina.sk/bednicka/

..

Odporúčame:  RAW wine fair /Berlin/– Ďalší zo série Raw Wine fair v neďalekom Berlíne sa chystá na 27.Novembra 2016. RAW WINE je projekt Isabelle Legeron, ktorý sa snaží podporovať malé, remeselné vínárstva, ktoré robia dobré víno v súlade s bio, organic alebo biodynamickými praktikami vo vinohrade a s minimálnou intervenciou v pivnici. Je to jeden zo zásadných vinárskych eventov a som rád, že na ňom bude po vlaňajšej úspešnej misii opäť Zsolt Sütő /Strekov 1075/ a aj ďalšie zo slovenských vinárstiev / Malatschek /.

Snáď čoskoro pri poháriku.