Víno, káva, cider, champagne, literatúra a dobré jedlo = Nahé Vína 2017.

O pár dni sa na starom zámku v Banskej Štiavnici stretnú milovníci prírodného, remeselného,

autentického vína. Zoznam vinárov, ktorí na festival zavítajú, sa stále rozrastá. Na poslednú

chvíľku pribudlo vinárstvo Tamása Póka z Maďarského Egru a Živé Vína z Jura pri

Bratislave.

Okrem vín a ochutnávky káv vás v Štiavnici čaká a neminie prezentácia syrov od Martina

Hiadľovského, moky z jabĺk od Cidreria Kliment, trochu literatúry od vydavateľstiev BRAK

a Vresk Factory. BRAK je mladé slovenské vydavateľstvo, ktoré vydáva pôvodnú literatúru.

Nedávno vydalo titul Nahý chlieb a Vresk Factory titul Nahé víno. OZ BRAK sa rozhodlo

spolupracovať so spolkom Nahé vína, pretože okrem podobných názvov ich spájajú

aj podobné ciele. Hoci zdanlivo pochádzajú z odlišných kultúrnych odvetví, samotné slovo

kultúra je odvodené z latinského slova „pestovať“.

A keď vyhladnete, postará sa o vás tím Erika Volka z BistroChef. Ako sám hovorí: „Je to

jednoduché. Varením zo sezónnych potravín a spoluprácou s lokálnymi dodávateľmi

chránime našu prírodu. Menej obalov, odpadu, mrazenia a chladenia. Menej spálených

pohonných hmôt pri preprave… na tom všetkom záleží. Našou filozofiou je využívať všetko

to, čo nám príroda ponúka v správnom čase. Vtedy to vonia a chutí najlepšie. Preto v našej

reštaurácii nenájdete celoročné menu. Sme totiž fanúšikovia sezónneho jedenia.“

Na festivale bude mať okrem toho tento rok výnimočné zastúpenie región Champagne. My

sme sa do pravých šampanských zaľúbili a určite zachutia aj vám. Budete mať možnosť

ochutnať produkty vinárstiev Jeaunaux Robin a Champagne Tarlant.

Tu je kompletný zoznam vinárstiev:

Slovensko:
Strekov 1075
Brano Bahna
Pivnica Brhlovce
Jan Svetík
Pivnica Čajkov
Marvla Tindo
Vino Vdovjak /Tokaj/
Organic wine
Žive Vína

CZ /Morava/:
Stepleton Springer
Nestarec
Dalibor Osička

Madarsko:
Tamas Pok

Rakusko:
Meinklang
Pichler-Krutzler
Bernhard Ott
Johannes Zillinger
Kaarriegel
Ploder-Rosenberg
Georgium
Moric

Slovinsko:
Kabaj
Klinec
Mlečnik

Taliansko:
La Ginestra
Menti
Maria Pia Castelli

Francúzsko:
Champagne Jeaunaux Robin
Champagne Tarlant
Domaine Geschickt
Pierre Frick
Eric Texier
Zelige Caravante

Australia /(IT)
Fletcher

Káva a cupping : Diamonds Roastery a EduCafe

Cider : Cidreria Kliment

Literatúra: OZ BRak na festivale sa budú predavať knihy Nahý Chlieb a Nahé Víno

Šmaky:  BistroChef / Erik Volko/ ,  Martin Hiadlovský syry