La Porta di Vertine.

Popis vinárstva

História La Porta di Vertine sa začala v roku 2006, keď Dan a Ellen Lugosch získali dokonalý vinohrad v tvare amfiteátra vo Vertine, v malej starobylej dedinke v oblasti Chianti Classico, Gaiole.

Vinice su obhospodarované podľa bio princípov, s filozofiou “menej je viac” uplatnenou nielen vo vinohrade ale aj v pivnici. Veľké vína pochádzajú z vinohradu, kde sa zasahuje tak málo, ako je to možné.
La Porta di Vertine vidí svoju najväčšiu výhodu v Galestro a Alberese (bridlicových a vápencových) pôdach, ktoré majú dar ukladať teplo zo slnka a vyžarovať späť do rastliny v noci. Neustály pohyb vzduchu v týchto pustých terénoch prirodzene pomáha v boji proti plesňovým ochoreniam.
Výsledné vína sú vyvážené a elegantné, odzrkadlujú vôňu a čerstvosť odrody, ktorá časom získava na bohatosti a komplexnosti, bez straty svojej počiatočnej živosti.

Hrozno sa zbiera ručne a je okamžite transportované do pivnice, kde sa odstopkuje, ale nepomelie. Síre sa vyhýbajú od začiatku do konca fermentácie, ktorá je spúšťaná spontánne, iba pôvodnými kvasinkami. Vzhľadom na výnimočné zdravie hrozna a dlhú dobu macerácie, často až 60 dní alebo viac, fermentácia celých bobúľ vrátane stoniek sa nedostáva do nebezpečenstva prílišnej extrakcie. Vína zrejú v tradičných slavonských dubových sudoch, ako aj v oválnych rakúskych sudoch.

Pôvod vinárstva

  • Taliansko
Back to Top